1.2. Termenii, condiţiile, primele nete, beneficiile garantate şi negarantate
Particularitățile și mecanismul de funcționare al asigurărilor de tip unit linked
Unit Linked este o asigurare cu componentă de investiţii, ce oferă acoperire prin componenta de asigurare dar şi posibilitatea investirii unei sume de bani.
Prima de investiţie plătită este investită într-unul sau mai multe dintre programe de investiţii ale asigurătorului. Asiguratul primeşte în schimbul plății primei de investiție un anumit număr de unit-uri (o cotă-parte). Asiguratul are posibilitatea de a-și alege programele de investiție şi structura în care se vor investi primele de investiție depuse. Totodată, pe parcursul derulării contractului, clientul poate schimba această structură și are totodată opțiunea de a investi suplimentar (top up-uri), atunci când dorește. Participarea la aceste fonduri de investiţii este condiţionată de cumpărarea unei asigurări de viaţă, iar asigurătorul nu garantează niciun randament al investiţiei, riscul investiţional fiind integral al clientului.
Componenta de protecţie presupune o asigurare de viaţă, care acoperă riscul de deces din orice cauză. Perioada de plată a primei eșalonate totale, carecuprindeși primade asigurarepentru componenta deprotecție, se face pânăla o vârstămaximă setatădeasigurător. Petoată perioada contractuală suma asigurată pentru protecție, aleasă de asigurat este garantată de asigurător, începând cu momentul emiterii contractului de asigurare. În situația survenirii decesului persoanei asigurate, oricând pe durata contractului, beneficiarul desemnat va încasa suma asigurată conform contractului.Nivelul sumei asigurate este stabilit de către client între o limită minimă, respectiv maximă, în funcţie de vârsta sa, de tipul şi termenii contractului şi de prima plătită.
Componenta investiţională presupune cumpărarea de unităţi de fond – unituri – în programele financiare special constituite, conform politicii de investiții definită pentru programul de investiții pe care clientul îl alege. Acest proces de colectare și investire a banilor are loc zilnic. Fondurile sunt interne, închise și reprezintă un portofoliu de diverse tipuri de active financiare administrate de asigurător exclusiv în scopul asigurării. În mod normal, în funcţie de legislaţie, piaţa de capital din ţara respectivă şi posibilităţile de investire, asigurătorul creează mai multe fonduri din care asiguratul are posibilitatea să aleagă în funcţie de durata poliţei și profilul său de risc.
Contractantul asigurării areacces la aceste programe deinvestițiedoar prin intermediul asigurărilor de tip Unit Linked. Se pot încheia contracte cu primă unică sau cu primă eşalonată şi de regulă, în acest context, clientul poate mări investiţia. Contractantul poate alege procentul în care prima de investiție se va aloca între programele selectate. În ceea ce privește plata primelor viitoare, clientul poate opta pentru schimbarea procentului de alocare oricând pe durata contractului.
Un unit reprezintă o diviziune a programului de investiții, oferind dreptul clientului de a beneficia de performanţa acestora. Valoarea unei unități de fond se stabilește periodic (zilnic, săptămânal) la momentul evaluării programului, și se regăsește în valoarea preţului de vânzare. Acest preţ este folosit în momentul în care clientul optează pentru retragerea de lichidităţi sub formă de retrageri parțiale, sau atunci când întrerupe contractul şi doreşte să facă o răscumpărare totală a contractului primind astfel echivalentul valoric al contului său.
Programele de investiții sunt instrumente de investiție colective, care acumulează bani de la mai multe persoane (de la cei care investesc în fonduri), bani pe care administratorul fondului îi investește în diverse instrumente pe piețele financiar-bancare și de capital (în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, depozite bancare etc.). Instrumentele în care se fac investițiile sunt activele programului de investiții, adicăreprezintă ceea ce deține programul respectiv la un moment dat.
Instrumentele pieței monetare sunt instrumentele de credit pe termen scurt, (scadență până la un an), precum depozite bancare și certificate de trezorerie.
Obligațiunile sunt titluri financiare ce reprezintă creanța deținătorului acesteia asupra emitentului ei, pentru care acesta plătește periodic o dobândă fixă. La scadență, emitentul va răscumpăra obligațiunea. Emitentul poate fi o companie privată (obligațiuni corporative), statul (obligațiuni guvernamentale/titluri de stat), o municipalitate (obligațiuni municipale) etc.
Acțiunile sunt fracțiuni din capitalul social ce reprezintă proprietatea într-o companie și dreptul asupra câștigurilor și activelor firmei. Ele pot plăti dividende și pot crește sau scădea în valoare.
Din activul total (adică din valoarea activelor ce compun programul de investiții) se scade taxa de administrare a programului de investiții, rezultând valoarea activului net.
Valoarea unei unități de fond se obține împărțind activul net la numărul total de unități aflate în circulație. Denumirea oficială a valorii unității este Valoare Unitară a Activului Net (VUAN). Creșterea valorii unitare a activului net într-o anumită perioadă exprimă pentru clienți randamentul investiției în acea perioadă. Valoarea activului net și VUAN se calculează zilnic și fluctuează în funcție de evoluția prețurilor activelor din portofoliu, de primele încasate în ziua respectivă și de numărul de unități răscumpărate de către companie ca urmare a rezilierilor de contracte de asigurare sau a răscumpărărilor parțiale.
Se emit continuu unități de fond pentru viitorii investitori din primele încasate, la prețul de cumpărare adică la valoarea unitară a activului net, plus diferența de vânzare-cumpărare.
În cazul în care se dorește retragerea unei părți din valoarea activului, contractantul are posibilitatea de a face retrageri parțiale sau răscumpărare totală în cazul rezilierii anticipate a contractului.
Administratorul fondului este responsabil de modalitatea în care acești bani sunt investiți astfel încât să se obțină maximizarea profitului cu un risc investițional minim. Clientul este însă cel care își asumă riscul investiției, neexistând garanții cu privire la evoluția unității de fond și implicit a performanței acesteia.

Figura 1. Mecanismul de funcționare al produselor de asigurare de viață de tip Unit Linked
Uniturile reprezintă astfel o diviziune a programelor de investiții ce oferă dreptul de a primi o parte din valoarea acestora. Uniturile cumpărate cu primele plătite se acumulează în contul contractantului. Putem identifica mai multe tipuri de unitati de fond in functie de momentul sau modul achiziționării lor. Din aceste unități de fond se rețin taxele și comisioanele ce derivă din activitatea de investiție.
Trăsăturile produselor de tip unit linked
Dacă în ceea ce privește produsele de asigurare de viață tradiționale vorbim de o rigiditate și de o flexibilitate redusă, care permite doar modificări specifice pe perioada de plată a primelor, în cazul produselor de tipul Unit Linked, prima de asigurare nu este fixă. Clientul poate opta, respectând prevederile condițiilor contractuale, pentru mărirea sau micşorarea primelor de asigurare.
În ceea ce privește suma asigurată pentru acoperirea riscului de deces, clientul poate alege cuantumul acesteia respectând limita minimă și cea maximă impuse de asigurător. Limitele sumei asigurate depind de vârsta clientului şi de perioada asigurată și este, bineînțeles, corelată cu nevoia identificată. Suma asigurată în cazdedeces cât și sumeleasigurate aferente asigurărilor suplimentare, sunt garantate de asigurător pe toată durata contractului și pot fi modificate, în sensul micşorării sau majorării. Contractele Unit Linked cu prime de asigurare eşalonate permit schimbarea frecvenţei de plată a primelor de asigurare în momentul aniversării contractului. De asemenea, tot la aniversare contractantul are posibilitatea de a-şi ajusta prima cu rata inflaţiei. Această ajustare implică modificarea corespunzătoarea sumei asigurate dar și a primei deinvestiție. Atât la contractele cu primă unică cât și la cele cu primă eșalonată, de tip Unit Linked, se pot adăuga sume destinate investiţiilor suplimentare în orice moment al derulării contractului.
Clientul are dreptul să retragă o cotă din numărul uniturilor din contul său, cotă exprimată ca procent sau sumă fixă, pe durata contractului, respectând particularitățile produsului și condițiile contractuale.
În cazul în care clientul se găseşte în imposibilitatea continuării plăţii primelor, contractul unit linked se transformă într-un contract cu sumă asigurată redusă, adică noua sumă asigurată va fi egală cu valoarea contului contractantuluilamomentulîncetării plăţiiprimelor. În cazul unui contract cu sumă asigurată redusă, clientul are dreptul să facă retrageri periodice/parțiale, reducândvaloareacontului său, atâtatimp cât valoarea contului nu este nulă, sau până în momentul în care clientul dispune plata valorii restante a contului său.
Contractantul asigurării are posibilitatea să transfere unituri între fondurile financiare. Numărul de unituri ce se transferă este calculat pe baza preţului de vânzare al uniturilor pentru fiecare fond financiar în parte. Contractantul asigurării are, de asemenea, și posibilitatea să redirecţioneze primele viitoare, să mărească primele eşalonate şi să modifice suma asigurată.
Produsului Unit Linked, ca şi în cazul celorlalte tipuri de asigurări de viaţă, i se pot adăuga clauze suplimentare, cu deosebirea că, în general, prima corespunzătoare clauzelor se va deduce lunar din contul contractantului prin reducerea numărului de unituri sau poate fi evidențiată separat în prima de protecție.