2.3. Încetarea contractului de distribuţie în asigurări

2.3. Încetarea contractului de distribuţie în asigurări

2.3. Încetarea contractului de distribuţie în asigurări

Suspendarea şi încetarea activităţii de distribuţie

1. În cazul intermediarilor principali

Întreaga activitate de distribuţie a companiei de brokeraj, a instituţiei de credit şi a firmei de investiţii poate fi suspendată sau încetată de către A.S.F. la cererea acestora. În prealabil emiterii deciziei A.S.F. va fi necesar să existe o hotărâre sau decizie a organului statutar, precum şi îndeplinirea unor formalităţi, precum: (1) notificarea clienţilor cu privire la suspendarea/încetarea activităţii, motivul fiind necesitatea protejării clienţilor, informându-i asupra acestei situaţii; (2) existenţa unei evidenţe a decontărilor dintre aceşti intermediari şi asigurători, fiind necesar ca asigurătorii să fi fost în prealabil informaţi cu privire la această intenţie de suspendare/încetare; (3) situaţia radierii din registre a persoanelor care fac parte din conducerea executive, a angajaţilor, a asistenţilor şi asistenţilor auxiliari; (4) situaţia la zi a veniturilor realizate ca urmare a prestării distribuţiei şi a taxei de funcţionare datorată A.S.F.

Încetarea activităţii intermediarilor principali poate interveni şi ca urmare a unei sancţiuni. Într-o atare situaţie, A.S.F radiază intermediarul din RIS şi va solicita eliminarea sintagmei specifice din denumirea companiei de brokeraj sau a firmei de investiţii/instituţiei de credit, în calitatea de intermediar principal, precum şi eliminarea activităţii de distribuţie de asigurări din obiectul de activitate al intermediarului.

2.În cazul intermediarilor secundari

Calitatea de intermediar secundar, persoană fizică sau juridică se pierde în una dintre următoarele situații indicate mai jos, caz în care codul RAF devine inactiv iar intermediarul secundar este radiat din RIS de societatea/societățile sau intermediarul principal, după caz, dacă:

1) nu mai îndeplinește condițiile pentru obţinerea şi menținerea autorizaţiei sau avizului de funcționare şi, respectiv, pentru înregistrarea şi menținerea în registrele A.S.F. în calitate de intermediari principali sau secundari;

2) se află în una din următoarele situații: a) nu mai îndeplinesc cerințele de înregistrare şi normele de conduită din prezenta lege; b) solicită acest lucru în scris; c) nu obțin dovada privind menținerea pregătirii profesionale; d) încetează raporturile contractuale;

3) se află în situaţia de a nu îndeplini criteriile ori cerinţele de pregătire profesională iniţială, instituite prin reglementările emise,în condiţiile legii, de A.S.F, ori intermediarii, angajaţii acestora şi angajaţii societăţilor nu îndeplinesc cerinţele de dezvoltare şi pregătire profesională continuă pentru menţinerea unui nivel adecvat de performanţă, corespunzător atât rolului pe care îl îndeplinesc, cât şi pieţei relevante.

Norma A.S.F. nr. 22/2021 prevede situații în care contractele intermediarilor  secundari  persoane   fizice sau   ale         angajaților intermediarilor principali sau secundari, pot fi suspendate, inclusiv din motive similare celor de suspendare a contractului individual de muncă, prevăzute de Legea nr.53/2003 – Codul muncii22, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu menținerea de către societăți și intermediarii principali a contractelor, conform prevederilor legale sau conform acordurilor cu aceștia. În situația suspendării contractului, codul RAF devine inactiv în registrul societății, respectiv, după caz, în registrul intermediarului principal, și, implicit în RIS, iar distribuitorul în asigurări în cauză nu va putea să desfășoare activitate de distribuţie.

Activitatea de distribuție va putea fi reluată după încetarea suspendării contractului, în anumite condiții, inclusiv cu îndeplinirea cerințelor de pregătire profesională aferente anului calendaristic în care se reia activitatea